Menu

De Hoek in Zicht: Piet Heijstek over scheepsrampen

Kaart wordt geladen...

Datum / Tijd
03 mei 2018
11:00 - 12:00

Locatie
Bibliotheek Hoek van Holland

Categorie


In de serie De Hoek in Zicht komt van alles aan bod wat voor de inwoners van de Hoek interessant kan zijn. Piet Heijstek vertelt dit keer met verve over de talloze scheepsstrandingen bij Hoek van Holland.

Deze lezing valt in twee delen uiteen:
- de periode van 1872 tot 1940;
- de periode van 1940 tot heden.

In het eerste deel wordt stilgestaan bij het ontstaan van de Nieuwe Waterweg, waarbij de scheepvaart na de opening in 1872 veel hinder ondervond van de zandbank in de monding van de Nieuwe Waterweg. Ook de rampen van de stoomreddingsboten passeren de revue.

De stranding van het ss. Soerakarta op het Noorderhoofd, de stranding van het ss. Radmar, de stranding van het ss. Faustus en de stranding van het ss. Spanker, worden in het tweede deel besproken. U wilt vast meer weten over de redders die na een reddingstocht terugkwamen met kapotte halzen en ondergoed, omdat de oliejassen in het koude zeewater hard en stug waren geworden.

Piet Heijstek is geboren en getogen in Hoek van Holland. Zijn betrokkenheid bij de geschiedenis van het dorp leidde tot diverse boeken en artikelen. Hij is verbonden aan het Redding- en Veerdienstmuseum ‘Jan Lels’, waar hij secretaris van is en de collectie beheert.

Toegang: gratis (incl. koffie of thee), maar reserveer een plekje aan de balie van de bibliotheek of via: https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/agenda/evenement/8523-de-hoek-in-zicht-piet-heijstek-over-scheepsrampen