Menu

Quality Coast en Blauwe vlag

Sustainable logo 2016 website strandlogo Quality Coast

Quality Coast

Op 10 oktober, de ‘Dag van de Duurzaamheid’, ontving Hoek van Holland een nieuwe QualityCoast Award voor duurzaam toerisme. Hoek van Holland klom dit jaar een stap omhoog en nam een Zilveren QualityCoast Award in ontvangst. Ten opzichte van de Bronzen award uit 2014 was er duidelijk werk gemaakt van het ‘vergroenen’ van de omgeving, het ontwikkelen van duurzame bereikbaarheid en geeft het ‘Programma Duurzaam’ van de gemeente Rotterdam een duidelijk kader voor initiatieven.
De beoordeling is goedgekeurd door een onafhankelijke Jury, waarbij ca. 100 beleidscriteria en ca. 100 prestatie-indicatoren gebruikt zijn. Eén daarvan is het aantal Blauwe Vlag-stranden; een ander is het percentage horeca-ondernemingen met een eco-label (Travelife, Green Key). QualityCoast is dan ook het enige complete keurmerk voor een toeristische bestemming als geheel. Uit onderzoek op de Vakantiebeurs blijken vakantiegangers het heel belangrijk te vinden dat de hele badplaats werkt aan duurzaamheid, en niet alleen hun hotel of strand.

Over QualityCoast
QualityCoast is een programma van de Europese vereniging Kust & Zee (EUCC) en werd ontwikkeld met steun van de Europese Unie. Doel van het programma is om badplaatsen duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen. QualityCoast bestemmingen worden elke 2 jaar opnieuw getoetst aan een standaard die onlangs (omhoog) werd bijgesteld om overeen te komen met de wereldwijde standard voor duurzame bestemmingen van het VN orgaan ‘Global Sustainable Tourism Council’.

Een aantal touroperators schenkt bijzondere aandacht aan de QualityCoast bestemmingen in hun vakantiebrochures en houden er ook rekening mee bij de selectie van hun vakantiebestemmingen.
Meer informatie www.qualitycoast.info

Blauwe vlag
logo Blauwe Vlag Het strand van Hoek van Holland heeft in 2017 voor het achtste achtereenvolgende jaar de Blauwe Vlag toegekend gekregen. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 175 Blauwe Vlaggen toegekend. Met dit hoge aantal behoort Nederland tot de Europese koplopers van de Blauwe Vlag-campagne. Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.

Veilige en schone stranden en jachthavens
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.