Menu

Fietsroutes

Fietsen in en om Hoek van Holland

Mountainbiken in Hoek van Holland
Het tijdelijke Maisveld MTB Parcours door de Oranjepolder is nog in ontwikkeling, maar er kan al gereden worden. Er zijn palen bij de in- en uitgang geplaatst, zodat het mais naast de ingang in tact blijft. De palen zijn zo geplaatst dat de eerste technische uitdaging is ontstaan. Zie facebookpagina Mountainbiken in Hoek van Holland. De baan ligt er tot september/oktober, dan wordt het mais geoogst.

Fietsen met een gids
Op de Fiets is de mooiste manier om een regio te verkennen. Gidsen nemen u mee langs alle typische bezienswaardigheden, en laten je het fietsen in het Westland op een ontspannen manier beleven. Kijk op hun website voor meer informatie.

Rond Hoek van Holland zijn diverse fietsroutes uitgezet, variërend van 20 tot 40 kilometer. Deze routes zijn verkrijgbaar bij én starten bij de VVV.

Fietsroute

Duin en Tuinroute:
Een route van 20 kilometer langs de duinen, door Monster en ‘s-Gravenzande.

Glazen Stadroute:
Een route van 25 kilometer door het Staelduinse Bos, Naaldwijk en ‘s-Gravenzande.

Maasvlakte Vestingroute:
Een route van 40 kilometer over de Maasvlakte door Brielle, Rozenburg, Maassluis en langs de Nieuwe Waterweg.

Waterweg Polderroute:
Een route van 40 kilometer langs de Nieuwe Waterweg, door Rozenburg, Maassluis, Midden Delfland en via het Staelduinse Bos weer terug.

Fietsen langs sporen van de Atlantikwall
Vanwege de strategische ligging werd Hoek van Holland in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers omgebouwd tot een zogenoemde ‘Festung’. Daarmee was Hoek van Holland één van de best verdedigde gebieden langs de kust. Festung Hoek van Holland maakte deel uit van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie die zich langs de kust uitstrekte van Noorwegen tot aan Spanje. De fietsroute ‘Fietsen langs sporen van de Atlantikwall bij Hoek van Holland’ laat u op indrukwekkende wijze kennis maken met de vele sporen die nog aanwezig zijn in en om Hoek van Holland.

De fietsroute is verkrijgbaar bij de VVV in Hoek van Holland. De route maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk en is ongeveer 30 kilometer lang.

van Stad naar Strand route

logo van Stad naar StrandDe route voert fietsers langs gevarieerde plaatsen tussen het centrum van Rotterdam en Hoek van Holland. De stadsregio Rotterdam en de gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben een handige folder gemaakt met alle bezienswaardigheden en tips.

De route begint in Rotterdam aan de voet van de Erasmusbrug, vlakbij het Wereldmuseum. Vandaar fietst u langs de kades van de Nieuwe Maas; u passeert de Euromast, het Lloydkwartier en het historische schip De Delft. Vanaf hier kunt u een uitstapje maken naar Historisch Delfshaven, de eeuwenoude wijk met karakteristieke panden en pakhuizen. Op weg naar Schiedam fietst u langs de meer hedendaagse havens en de vermaarde scheepswerf van Mammoet. In de oude havens van Vlaardingen is een uitstapje naar het Vlaardinger Museum de moeite waard.

De route gaat verder langs de havens van de Nieuwe Waterweg. U verlaat hier het stedelijk landschap voor de meer wijdse omgeving van Midden-Delfland. U nadert nu Maassluis, ook weer een historische plek waar monumentale gebouwen en historische slepers in de binnen- en buitenhaven te bezichtigen zijn. Na Maassluis fietst u met de Nieuwe Waterweg aan uw linkerhand en het weidelandschap van de Oranjebuitenpolder aan uw rechterhand, naar Hoek van Holland. Voordat u de bebouwde kom bereikt, passeert u nog de indrukwekkende Maeslantkering die Zuid-Holland beschermt tegen de zee.

Aangekomen in Hoek van Holland kunt u doorfietsen naar het strand of een uitstapje maken naar het Atlantikwall-museum. U kunt uw elektrische fietsen opladen voor de terugweg. Op de terugweg kunt u via een oversteek met de Fast Ferry de route vervolgen over de Landtong Rozenburg. Daar fietst u door natuurschoon met zeeschepen op de achtergrond.

Vanuit Hoek van Holland kunt u ook langs de Nieuwe Waterweg naar Rotterdam fietsen: tot Maassluis via de LF1a Noordzeeroute, vervolgens via de LF 12a Maas en Vestingroute naar Vlaardingen en vanaf hier tot Rotterdam via de LF11a Prinsenroute.

Hoek van Holland is als pleisterplaats opgenomen in de langeafstandfietsroute LF1. De LF1 vormt samen met de LF10 Waddenzeeroute het Nederlandse deel van de internationale Noordzeeroute (North Sea Cycle Route). Deze loopt verder door Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Schotland en Engeland en heeft een totale lengte van zo’n 6.000 km.