Menu

Atlantikwall Museum

atlantik

De Atlantikwall was een door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog opgeworpen verdedigingslinie langs de hele westkust van de veroverde West-Europese landen. Die landen waren Noorwegen, Denemarken, Nederland, België, Luxemburg en driekwart van Frankrijk. De linie bestond uit allerlei verschillende bouwwerken, waaronder uiteraard veel bunkers.

Museum
Sinds 1996 zet de Stichting Vesting zich in voor het behouden, restaureren en voor het publiek openstellen van de Nederlandse en Duitse verdedigingswerken in Hoek van Holland. Het bezoekerscentrum, het Atlantikwall Museum, is gevestigd aan de pier in de zogenaamde tafelbunker. Hier leert de bezoeker alles over wat er nog rest van deze machtige verdedigingslinie. De informatie is toegespitst op de Atlantikwall rond Hoek van Holland, maar vertelt ook over de Tweede Wereldoorlog in heel Nederland. Het museum fungeert zelfs als historisch museum, met gevonden voorwerpen uit diverse tijdperken, en als oorlogsmuseum met tastbaar bewijs uit de periode 1940-1945.

Cultureel oorlogserfgoed
De Stichting Vesting houdt zich echter ook met het heden van ons cultureel oorlogserfgoed bezig. Zo is het werk erop gericht om de verdedigingswerken rond Hoek van Holland en het Westland een passende bestemming te geven. Vooral de samenhang tussen de verdedigingswerken, de dijken en de (tank)grachten is belangrijk. Zij vormen immers landschapselementen die cultureel, ecologisch en educatief van grote waarde zijn. Achter de schermen wordt er dan ook hard gewerkt, onder andere aan het bewaken en optimaliseren van de ecologische verbindingszones. Zo worden er bijvoorbeeld, in overleg met ecologen, waar mogelijk vleermuisonderkomens gemaakt.

Adres:
Atlantikwall-museum
Bezoekadres: Noorderpier (de bunker met de tafel op het dak)
Koningin Emmaboulevard 9
3151 HG Hoek van Holland
T: 06 22 65 50 69
E: reacties@atlantikwall.museum.nl
I: www.atlantikwall-museum.nl

Openingstijden en toegang
Vanaf mei afwisselend geopend op zaterdag- en zondagmiddagen, zie voor exacte data de website.
Entree volwassenen: € 3,00 p.p.
Kinderen 6 – 12 jaar: € 1,50 p.p.
Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis
Pinnen niet mogelijk

Re-enactment Atlantikwall-museum

Sinds 1943 staat er een grote bunker op de pier van Hoek van Holland. Deze in Duitse bezettingstijd gebouwde bunker had primair ten doel de ingang van de Rotterdamse haven met haar kanon te bewaken. Reeds enige jaren is deze bunker het nieuwe bezoekerscentrum van het Atlantikwall-Museum.

Tafelbunker

Het museum hecht eraan uitsluitend authentiek materiaal ten toon te stellen. Aan de hand van authentieke uniformen, uitrustingsstukken, voorwerpen, foto- en beeldmateriaal krijgt de bezoeker een goede indruk over de bouw en de gevolgen van de Atlantikwall. Ook voor kinderen is het museum leuk omdat er verschillende ‘doe dingen’ zijn en voorwerpen mogen worden aangeraakt of uitgeprobeerd.

In 2014 werd een test gedaan door tijdens de maandelijkse rondleiding re-enactors in te zetten. Dit zijn personen die, gekleed in de uniformen en met de wapens uit oorlogstijd, een beeld schetsen van het dagelijks leven in en om Bunker-2 aan de Badweg. Tevens worden schietdemonstraties gehouden. De test werd zo’n succes dat ook in 2017 de maandelijkse rondleiding wordt ‘aangekleed’ met re-enactment en wapendemonstraties.

Kijk voor openingstijden en tarieven op Atlantikwall museum