Maatregelen coronavirus: Ook in Rotterdam zijn extra maatregelen getroffen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Lees meer informatie.

De geschiedenis van Hoek van Holland

Copyright Beeldbank Rijkswaterstaat

Geschiedenis

‘De Hoek’ is tegenwoordig een levendige badplaats die grenst aan de Noordzee en de Nieuwe Waterweg. Hoek van Holland is ontstaan in 1864 ten tijde van het graven van de Nieuwe Waterweg.

Rotterdam, in de 19e eeuw al één van de grotere havens in de wereld had door toename van scheepsbewegingen een groot capaciteitsprobleem. Waterbouwkundig ingenieur Pieter Caland kreeg de opdracht om ‘de Hoek van Holland’ door te steken middels het graven van een vaargeul. Deze werkzaamheden hebben er voor gezorgd dat veel arbeiders en personeel van Rijkswaterstaat zich vestigden in de ‘Oude Hoek’.

Bestuurlijk viel Hoek van Holland tot 1914 onder deelgemeente ’s-Gravenzande. Sinds 1914 is Hoek van Holland onderdeel van gemeente Rotterdam. Hoek van Holland vierde dan ook in 2014 haar 150 jarig bestaan en haar 100 jarig bestaan als onderdeel van gemeente Rotterdam.

Hoek van Holland ontwikkelde zich al in het begin van de 20e eeuw als unieke badplaats. Het strand en de Nieuwe Waterweg, met zijn vele scheepsbewegingen waren in die tijd al een groot trekpleister. Helaas heeft Hoek van Holland veel geleden onder de tweede wereldoorlog. De ‘Oude Hoek’ werd bijna geheel ontruimd en gesloopt door de Duitsers ten behoeve van een enorm bunkercomplex. Door de ligging aan de monding van de Rotterdamse haven en de aanwezigheid van het Pantserfort Hoek van Holland was Hoek van Holland een strategische plek voor de Duitsers en een belangrijke vesting in de Atlantikwall. Tot op de dag van vandaag zijn deze sporen van de Tweede Wereldoorlog nadrukkelijk aanwezig. Het Pantserfort is tegenwoordig te bezoeken als één van de meerdere aanwezige musea met als hoofdthema ‘Tweede wereldoorlog’. Ook zijn delen van het enorme bunkercomplex vrij te bezichtigen voor het publiek.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Hoek van Holland zich in rap tempo en bloeide weer op als badplaats. Hoek van Holland groeide in vele opzichten. Men besloot met het aanleggen van de diepe havens in Rotterdam in de jaren 70 om de 19 miljoen kubieke meters die hierbij vrijkwamen achter de Noorderpier de zee in te spuiten. Hiermee ontstond er een driehoekige kustverbreding en landwinning en was De van Dixhoorndriehoek (naar Ingenieur van Dixhoorn) een feit. De vochtige duinvalleien in deze van Dixhoorndriehoek herbergen tegenwoordig veel unieke planten, bloemen en dieren en is een rustig duingebied waar men kan wandelen of fietsen.

Met haar mooie boulevard, vele parken, schitterende wandel en fietsroutes, unieke musea, de wereldberoemde Maeslantkering, en uiteraard het schone brede strand weet menig toerist Hoek van Holland te vinden. Hoek van Holland is een vierseizoenen badplaats die het bezoek meer dan waard is.

Ontdek meer van de geschiedenis van ‘de Hoek’, met veel maritieme en militaire invloeden, met de historische wandeling ‘Hoek van Holland’.

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie